De prijzen van boodschappen en andere noodzakelijke uitgaven voor het levensonderhoud, zoals de kosten voor wonen, stijgen elk jaar. Maar het inkomen van de middenklasse is de afgelopen tien jaar niet in dezelfde mate gestegen.

Dit betekent dat het merendeel van Nederlandse huishoudens niet meer zoveel kan consumeren als vóór de crisis van 2008. Volgens de OESO valt, gemeten naar inkomen, 70 procent van de Nederlandse huishoudens onder de middenklasse.

Dit is natuurlijk geen goed nieuws. Maar voor hoeveel huishoudens is deze ontwikkeling nu echt problematisch? Databureau Statista heeft voor Business Insider Nederland in beeld gebracht welk percentage van de huishoudens uit de middenklasse in afzonderlijke Europese landen moeite heeft de eindjes aan elkaar te knopen.

De figuur hieronder toont dat Nederland gunstig afsteekt in vergelijking met andere landen. Nederland vormt met de Scandinavische landen een groep van landen waar de middenklasse het relatief een stuk beter vergaat dan in de rest van Europa.

Heeft in Nederland ruim 17 procent van de middenklasse huishoudens moeite om de gebruikelijke vaste lasten te betalen, in Griekenland geldt dat voor bijna 95 procent van de middenklasse.

Nu was de crisis in Griekenland bijzonder ernstig, maar ook in veel andere landen heeft meer de helft van de middenklasse het zwaar. De figuur is overigens gebaseerd op gegevens uit 2017, en in sommige gevallen uit eerdere jaren. Gelet op het groeiherstel van de afgelopen jaren kan de situatie op dit moment iets beter zijn.

LEES OOK: Booming Almere heeft ook z’n eerste officiële miljoenenbuurt, dankzij Amsterdam